Peste câteva zile, va poposi la Arad LE GRAND TOUR DE LA FRANCOPHONIE  2017 cu ocazia celei de a 25 a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Tânăr Francofon AMIFRAN.

Această ediție aniversară va reuni, timp de șase zile, pe scena mare a Teatrului Clasic « Ioan Slavici », liceeni, profesori și profesioniști din domeniul teatrului. Evenimentul  se dorește a fi, în același timp,  un moment retrospectiv și de evaluare precum și un prilej descrutare a viitorului teatrului licean francofon din cadrul țărilor membre ale asociației internaționale ARTDRALA.

Aproape 400 de participanți, 9 țărire prezentate, 12  spectacole ale unor trupe din România, 10 spectacole din străinătate, 9 ore de formare în cadrul a 17 ateliere, 27 de animatori din Franța, România, Québec, Italia și Bulgaria, un spectacol al atelierelor curol de evaluare, 7 sesiuni de dezbateri în jurul spectacolelor.

Printre noutăți, să menționăm prezența, în premieră la Arad și în rețeaua ARTDRALA, a trupei Liceului Francezdin Berlin, participarea,  cu statut de stagiari, a șase studenți de la Facultatea de Teatru« Arts en scène » din Lyon care vor lucra în cadrul atelierelor, prezența artistului vizual din Petroșani Ion Barbu care, pe lângă conducerea unui atelier teatru, a promis că va lăsa câteva urme desenate pentru arhiva asociației Amifran. In ceea ce privește spectacolele tinerilor, acestea privilegiază autorii francezi : Molière, Ribes, Ionesco, Visniec, Jean-Luc Lagarce, Eric Emmanuel-Schmidt, Renaude, Gruhn    dar și Gogol sau  Marin Sorescu. Trupa arădeană AMIFRAN a optat pentru textul« Jim carămolozul «  al actorului și autorului Ioan Peter-Pit. Nu vor lipsi nici creațiile colective precum cele propuse de liceenii italieni și spanioli.

Cele 17 ateliere de la această ediție propun o mare varietate de teme : mișcare scenică, expresivitate corporală, clown, improvizație, dans, marionete, cânt, scenografie, etc.  Subliniem prezența d-lui  Jean-Paul Schintu, actor, regizor și autor parizian, un apropiat al tinerei generații care a sustinut de-a lungul timpului, ateliere în cadrul rețelei Liceelor Franceze din lumea întreagă. Datorăm prezența acestuia la Arad Organizației Internaționale a Francofoniei, Antena Bucuresti, ca semn de susținere pentru Festivalul AMIFRAN.

Văașteptăm la TeatrulClasic « Ioan Slavici » zilnic, începândcu data de 22 octombrie,întreorele 14 și 22 pânăjoi 26 octombrie. Programul complet se găsește la : www.amifran.ro

 Sus cortina !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here