Potrivit unui comunicat al MAE, cei doi oficiali au salutat nivelul excelent al relaţiei dintre România şi Italia şi au exprimat dorinţa de consolidare a cooperării în plan european şi de coordonare a poziţiilor, în special pe temele în privinţa cărora cele două ţări împărtăşesc viziuni similare.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a avut marți, 24 octombrie 2017, consultări cu secretarul de stat italian pentru Afaceri Europene, Sandro Gozi, aflat într-o vizită de lucru la București. Cei doi oficiali au salutat nivelul excelent al relației dintre România şi Italia și au exprimat dorința de consolidare a cooperării în plan european și de coordonare a pozițiilor, în special pe temele în privința cărora cele două țări împărtășesc viziuni similare.

Ministrul delegat a prezentat stadiul pregătirilor pentru preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului 2019, subliniind interesul părții române față de experiența Italiei în gestionarea mandatelor anterioare. Au fost abordate principalele dosare aflate în dezbatere la nivel european, cu accent pe viitorul buget al Uniunii, securitatea internă, respectiv procesul Brexit.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii privind măsurile avute în vedere în plan european în vederea consolidării zonei euro și a Uniunii Economice și Monetare, respectiv a importanței menținerii relevanței Politicii de Coeziune și a Politicii Agricole Comune în cadrul viitorului cadru financiar multianual. În contextul discuției, demnitarul italian a reiterat sprijinul țării sale pentru atingerea obiectivului de aderare a României la Spațiul Schengen. 

„Realizarea unui dialog aprofundat cu Italia pe dosarele de interes comun poate contribui nu numai la o Președinție de succes a țării noastre, ci și la întărirea vocii României în calitate de promotor al valorilor și principiilor europene. Am reiterat totodată dorința țării noastre de a finaliza procesul de integrare în Spațiul Schengen, precum și de a menține deschise perspectivele de integrare în zona euro“, a declarat Victor Negrescu.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here