Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a participat, în perioada 16-18 februarie 2018, la cea de-a 54-a ediţie a Conferinţei internaţionale de Securitate de la Munchen.

Riscurile la adresa ordinii internaționale actuale au ocupat un loc proeminent în cadrul dezbaterilor, care au vizat identificarea de soluții viabile la provocările cu care se confruntă securitatea europeană și euroatlantică.

Cu prilejul discuţiilor din cadrul şi din marja Conferinței, secretarul de stat George Ciamba a prezentat evaluările României privind provocările de securitate actuale, cu accent pe cele care se manifestă în vecinătatea țării noastre. A susţinut importanţa continuării unei atitudini pro-active a NATO în acest sens, a cărui misiune fundamentală rămâne apărarea colectivă a statelor membre. A evocat totodată rolul semnificativ al Alianţei în proiectarea stabilităţii, susţinând necesitatea continuării unui sprijin activ pentru ţările partenere, în paralel cu asumarea unui rol mai vizibil al Alianţei în cadrul eforturilor internaţionale pentru combaterea terorismului, în domenii în care aduce valoare adăugată.

Demnitarul român a mai subliniat importanţa aprofundării cooperării NATO-UE şi valorificarea în acest scop a evoluţiilor semnificative care au loc în prezent privind consolidarea rolului Uniunii în domeniul securităţii şi apărării. Ca parte a acestei viziuni, a pledat pentru asumarea unui rol mai mare al comunității transatlantice în identificarea de soluții durabile la problemele globale.

Totodată, secretarul de stat George Ciamba a avut, în marja conferinței, discuții cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, secretarul de stat din cadrul Ministerului Federal de Interne, Emily Haber, secretarul de stat din cadrul Ministerului britanic al Apararii, Mark Lancaster, și cu directorul Council on Foreign Relations, Daniela Schwarzer.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here